RMN

Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Cât durează o investigaţie RMN?

  • În mod obişnuit o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un seg­ment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Pregătirea Pacientului 

  • În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN.
  • Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să îşi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.
  • Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

Cât este de sigură investigaţia RMN?

  • Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise dar, foarte rar, sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast.
  • Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anteriorare, anumite implanturi dentare, piercing-uri, etc.
  • Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului de RMN există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie. În acest caz pacientul trebuie să solicite ajutorul personalului specializat al  H-Medical Clinic înaintea începerii procedurii.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

  • Pacientul trebuie să renunţe pe perioada examinării la bijuteri,obiecte  metalice si magnetice.
  • La momentul prezentării pacientul va trebui să îmbrace un halat special pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul H-Medical Clinic, după caz.
  • Dacă este necesar, pacientul va putea primi un set de căşti de protecţie pe întreaga perioadă a investigaţiei.

Serviciile noastre

RMN

Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o proce...

Mai mult

DEXA

DEXA (Dual Energy Xray Abbsortiometry) este o investigaţie imagistica...

Mai mult

Ecograf

Ultrasonografia (ecografia) Ecograful este un aparat ce foloseşte emi...

Mai mult